Video’s

 

Radio Oranje

Vanuit Londen wordt uitgezonden via Radio Oranje. In het geheim luisteren veel Nederlanders naar de uitzendingen.

 

Joden in Friesland

 

Algemene beelden van Joods Friesland en opnames van deportatie vanuit Leeuwarden.

 

Familie Streekstra

 

De familie Streekstra woont in de oorlog aan ‘It Skoar’ bij Ternaard. Zij geven onderdak aan diverse Joodse landgenoten. Na de oorlog emigreert het gezin naar Canada. Wybren en Maaike worden in 1988 geïnterviewd in het kader van Oral History (hoofdstuk 49).

 

Lea Cohen

 

Lea Cohen komt uit Veenendaal. Via Dokkum komt ze in Nes terecht. Als de vrouw des huizes moet bevallen, gaat ze terug naar Dokkum en komt uiteindelijk in Engwierum bij de familie Kloosterman terecht. Dit zijn originele beelden uit de oorlog. Lea is het meisje met de vlechtjes. Haar verhaal staat in hoofdstuk 33 en in het boek over Oostdongeradeel.

 

Mosquito in Raard

 In Raard stort een Mosquito neer, beide inzittenden komen om het leven (hoofdstuk 37)

Vickers Wellington

 

In Raard stort kort daarna een Wellington neer waarbij alle inzittenden eveneens omkomen (hoofdstuk 38).

 

Evacués

 

In Holwerd komen hongerevacués uit Diemen. Dit filmpje geeft algemene beelden (hoofdstuk 55).

 

Executie Woudweg

 

In januari 1945 worden in Dokkum 20 mannen geëxecuteerd. Het waren meest verzetsmensen en toteskandidaten. Ze zijn gericht uitgezocht door de bezetter. Hier wordt vanuit een dakraam het kisten van de lijken gefilmd door dhr. Brouwer die naast het executieterrein woonde. Dit wordt uitvoerig beschreven in het boek over Dokkum.

 

Bevrijding

 

De bevrijding is een feest, maar niet voor iedereen. Hoe zit het met de Joodse onderduikers, leven hun familieleden nog? Wat gebeurt er met NSB’ers en Landwachters of met de meisjes / vrouwen die met een Duitse soldaat gingen? Waarom zijn na de oorlog zo veel verzetsmensen naar Canada gegaan? (lees in verhaal 5 over de keerzijde van de bevrijding).