Graven in Drenthe

Created with Sketch.
Friesland Riegel

Het is maandagavond 19 juni 1944. De agenten van politie van bureau Assen halen opgelucht adem. Deze dagdienst zit er weer op en die is rustig verlopen, weinig turbulentie. Dat was een maand terug wel anders, toen gingen de zigeuners uit Westerbork op transport en een paar dagen daarvoor waren ze aangekomen, uit het hele land. Het eind van het liedje was dat ze ook nog onderdak voor 28 agenten moesten regelen omdat die niet meer naar huis konden komen. Ja, dat was een hele toestand maar dat is geweest.

Dan opeens is er allemaal drukte bij de voordeur, wat zullen ze nu weer beleven? De deur gaat open en daar staan opnieuw agenten met een aantal zigeuners, wat heeft dit te betekenen? Het transport is net een maand terug vertrokken, dus daarvoor zijn ze echt te laat.

Logboek politiebureau Assen

De dienstdoende agenten op het politiebureau in Assen moeten, net als agenten op andere bureaus, een logboek bijhouden van hun dagelijkse activiteiten. Als er arrestanten worden binnengebracht, schrijven zij die in, naam, tijdstip enz., als de arrestanten weer verdwijnen, wordt dat eveneens genoteerd. De logboeken van het bureau in Assen zijn bewaard gebleven en geven de lezer een kijkje op wat er in de oorlog is genoteerd. We hebben het over het jaar 1944.

Op 5 mei zijn zeven gearresteerde zigeuners doorgestuurd, zij moeten aan het werk vanwege de Arbeitseinsatz. De arrestanten komen uit Amersfoort, gaan daarna via Assen naar Westerbork en moeten uiteindelijk naar Vught waar ze aan het werk gaan.

16 mei 1944

Op dinsdag 16 mei hebben de agenten van Assen het druk: er komen treinen aan met gearresteerde zigeuners, er zijn begeleidende agenten, er is bewaking, het is een drukte van jewelste. ‘s Avonds om negen uur moet een dienstdoende agent onderdak regelen voor 28 politiemannen die een transport zigeuners naar Westerbork hebben gebracht. Het lukt hem ze onder dak te brengen bij verschillende burgers in Assen. De volgende dag reizen de mannen terug naar huis.

Maandag 19 juni

Op de 19e juni komen er een aantal politiemannen van de Arbeidsinzet. En ze komen niet vroeg, het is kwart voor elf in de avond. Ze hebben zes zigeuners bij zich, het waren er eerst zeven maar eentje heeft weten te ontsnappen.

Het is Adam Reinhardt, in 1902 geboren, ter hoogte van Amersfoort gaat hij er al vandoor en daardoor blijven er maar zes arrestanten over. De zeven waren allemaal al in Amersfoort geweest en daar geregistreerd.

De namen van de zes arrestanten zijn:

1e Johan Meinhardt geboren 15 oktober 1915

2e Wilhelm Steinbach geboren 18 augustus 1904

3e Robert Steinbach 15 november 1902

4e Heinrich Steinbach 11 november 1901

5e Heinrich Steinbach 28 december 1910

6e Heinrich Steinbach 18 augustus 1907.

Onder de namen schrijft de agent: Aan het bureau ingesloten; worden morgen door het kamp Westerbork afgehaald.