Boekpresentatie

De plannen waren heel mooi. Op maandag 4 mei 2020 zou het boek ‘De oorlog een gezicht gegeven – ‘Westdongeradeel in de periode ’40-’45’ gepresenteerd worden in de kerk van Ternaard. Deze presentatie viel samen met alle feestelijkheden rondom de viering van 75 jaar bevrijding. We zouden gasten uit het buitenland ontvangen, er zouden sprekers komen die nog uit eigen ervaring konden vertellen over hun oorlogservaringen. Kortom: het zou een mooie belevenis en voor veel mensen een weerzien worden. Helaas doorkruiste de Coronacrisis alle plannen. Om toch op een feestelijke manier aandacht te besteden aan de verschijning van het boek, is deze website in het leven geroepen.

Hierbij presenteren wij ons boek ‘De oorlog een gezicht gegeven. Westdongeradeel in de periode ’40 – ’45.’ Het boek bevat in 424 bladzijden en 55 hoofdstukken vele verhalen over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in de voormalige gemeente Westdongeradeel. U vindt in het boek onder andere:
*neergestorte geallieerde vliegtuigen
*goudtransport naar Engeland
*vechten tegen de vijand
*dwangarbeider in Duitsland
*Joodse onderduikers
*verraad door collaborateurs
*arts in oorlogstijd
*verzet in Westdonderadeel
*overval op het gemeentehuis van Ternaard
*ontploffende zeemijn eist levens.

Een aantal mensen wilde graag een bijdrage leveren aan de presentatie. Fien Marcus bijt het spits af. Haar verhaal vindt u in het boek in hoofdstuk 41. Ook hier is informatie te vinden.

Fien Marcus

Leo de Smitt uit Marseille zat als kind in Ternaard ondergedoken. Hieronder vertelt hij daarover

Het verhaal van Hans Eppens die in de oorlog als kind in Holwerd woonde

Hans Eppens

Hieronder het interview met een verslaggeefster van RTVNOF op zaterdag 2 mei 2020

Interview RTVNOF

De titel van onze boeken is ontleend aan onderstaand filmfragment uit de film ‘Schindlers list’. De beelden blijven je ontroeren evenals de muziek

Jerusalem of Gold